sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Luonnonkukkien päivä

Tänään vietetään virallista luonnonkukkien päivää (kaikkea sitä...). Päivän tiimoilta on ympäri maata järjestetty jos jonkinmoista päiväretkeä, joilla kaikilla on pääasiassa ollut tarkoitus töllistellä luonnonrehuja. Luontoihmisinä mekin vääntäydyimme kymmeneksi aamulla Kaarinan Koristoon kuulemaan parin tunnin luentoa tien vierustoilla yleensä kasvavista luonnonkukista. Ja mikäs sen parempi tapa aloittaa päivä, kuin parin tunnin reippailu auringonpaisteessa. 

Luonnonkukkien päivän teemalajina on
tänä vuonna valkolehdokki.
Luontoihmiset tuntuvat usein jakautuvan lintuihmisiin ja niin edelleen. Meillä mies on enemmänkin lintuihminen, kun taas minä olen kiinnostunut kasveista, etenkin luonnosta löytyvistä käyttökasveista ja siitä, mihin niitä on käytetty. Ammattikoulussa tuli aikanaan opeteltua Suomessa yleisimmin tavattia kasveja ulkoa, mutta valitettavasti suurin osa on sittemmin unohtunut. Aivan kuten linnut tai nisäkkäätkin, myös kasvit pysyvät paremmin mielessä, kun ympäristöään havainnoi kokoajan ja palauttelee aina mieleen, että mikä jokin vastaan tuleva rehu on. Siinä mielessä tämän päivän retki oli myös hyvä muistin virkistys -hetki. Sitä paitsi, jos ei muuta, niin ainakin luonnonkukat ovat yleensä todella kauniita. 

Luonnon orvokit ovat kauniita. Sitä paitsi
ne on helppo tunnistaa.
Lemmikit ovat ihan ehdottomia lempikukkiani.
Ne tunnetaan myös kansanomaisemmalla
nimellä "forget me not / älä unohda minua"
Retkellä päästiin seuraamaan myös touhukkaita
ötököitä. Itse olen sen verran ötökkäkammoinen,
etten yleensä viitsi tehdä sen suurempaa tuttavuutta
niiden kanssa.
Joskus taannoin laitoin blogiin myös yhden reseptin. Meillähän siis tosiaan ruokaa laitetaan itse lähes päivittäin, emme siis juurikaan käytä valmistuotteita, emme edes valmispakasteita. Tuossa lukiessani muutamaa uutta blogia huomasin, että monilla on tapana laittaa reseptejä aina päivitysten mukaan ja toisilla tahti on jopa useampi viikossa. Siitä se ajatus sitten lähti, että "mää kans". Joten tässä pitkästä aikaa taas yksi. 

Olen suuri itämaisen ruuan ystävä, etenkin kiinalaisen ja intialaisen. Niitä tulee kuitenkin tehtyä suhteellisen harvoin. Itämaisen kettiön ohella pidän paljon ihan perinteisistä suomalaisista ruuista, joita tulee laitettua huomattavasti useammin. Tänä viikonloppuna ruokalistalla oli kuitenkin mielestäni yksi parhaita intialaisvivahteisia reseptejä, joita olen koskaan löytänyt. En nyt kuollaksenikaan muista, mistä resepti on, mutta menkööt. 

Intialainen currybroileri 
(4 annosta, valmistusaika n. 30 minuuttia)

Intialainen currybroileri ja keitettyä basmatiriisiä.
noin 400 g broilerin rintafileetä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
(meillä ei kauheesti käytetä suolaa, joten olemme laittaneet sitä yleensä 
hieman vähemmän, kuin mitä ohjeessa käsketään)

Mausteseos
2 tl korianterinsiemeniä 
(me käytämme jauhettua korianteria, koska kokonaisia siemeniä ei ole löytynyt)
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa, eli jeeraa
1/2 tl kaardemummaa
1/2 tl kanelia
pala punaista chiliä 
(me olemme laittaneet vajaan puolikkaan chilin, mutta tämä on makuasia)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä

Lisäksi
2 dl paseerattua tomaattisosetta
1 dl turkkilaista jogurttia

1. Valmista mausteseos. Murskaa korianterinsiemenet ja sinapinsiemenet morttelissa. Lisää korianteri, kurkuma, juustokumina, kardemumma ja kaneli. Hienonna veitsellä chili ja valkosipuli. Raasta inkivääri. Sekoita kaikki mausteet tahnaksi.

2. Leikkaa broilerinfileet reiluiksi kuutioiksi. Paahda broilereita öljyssä kasarissa. Mausta fileet suolalla ja lisää maustetahna. Sekoita ainekset huolellisesti. Lisää joukkoon tomaattisose ja jogurtti. Anna kastikkeen muhia kannen alla 10 minuuttia. 

Tarjoa kastike esimerkiksi keitetyn basmatiriisin kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti