sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Vaellusruokailun suunnittelu


Tulevan vaelluksen ruokailua on pohdittu jo jonkin verran. Ihan ensimmäiseksi ruuasta täytyy saada tarpeeksi energiaa joka päivä. Siitä tulisi myös saada kaikki tarvittavat ravintoaineet. Kahdessa viikossa ei vielä saa aikaiseksi mitään kovin suuria puutostiloja, mutta jaksamiseen ja etenkin lihasten palautumiseen liian yksipuolinen ravinto voi vaikuttaa nopeastikin. Kun reissuun lähdetään isommalla porukalla, joutuu aterioita suunnitellessa ottamaan huomioon myös vaellusporukan allergiat tms. 

Vaelluksen aterioita on tähän mennessä jo kirjattu ylös jonkin verran. Ateriasuunnittelumme otti kuitenkin hieman takapakkia lääkärin määrätessä minut erilaisten vatsaoireiden perusteella kokonaan gluteenittomalle ja maidottomalle dieetille. Maitoallergikkona maidottomuus ei ole ongelma, mutta gluteenittomuuteen tottuminen vaatii oman aikansa. Vaelluksen ruokailun suunnittelun osalta se tarkoittaa sitä, että nyt käydään läpi jo valitut ateriat ja se, miten niistä muokataan gluteenittomia.


Toki on olemassa paljon jo valmiiksi gluteenittomia ja maidottomia reseptejä, jotka ovat erinomaisia myös vaellusta ajatellen. Yksi sellainen on linssikeitto. Se on meillä ihan ykkössuosikki näin talviaikaan. Keitto on myös helppo tehdä vaelluksella ja ennen sitäkään ei tarvitse kuivata muuta, kuin peruna, porkkana ja sipuli. 


Linssikeitto
 
 
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
 3 dl punaisia linssejä 
(varmaan vihreetkin kävisi, mutta en ole kokeillut)
1,25 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 peruna
 1 porkkana
2 rkl tomaattipyrettä
mustapippuria

Kuori peruna ja porkkana, sekä pilko ne pieniksi paloiksi.
Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon paprika jauhe ja sekoita hetki. Varo polttamasta paprikajauhetta. Lisää joukkoon vesi ja kaikki muut aineet. Keitä kannen alla noin 35 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.


Valmiin keiton kanssa sopii mukavasti erilaiset pähkinät ja siemenet tai vaikkapa paistettu tofu. Keitto on kuitenkin hurjan hyvää myös ihan sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti